0
cart-image
Nu ai nici un produs

IA de Breaza sau IA cu altita

IA de Breaza sau IA cu altita

 
"Breaza este o asezare in care s-a zamislit o arta populara viguroasa, pe care sirul generatiilor de localnici si-a pus pecetea creatoare.Natura inconjuratoare a contribuit si ea la dezvoltarea gustului pentru frumos, la dezvoltarea motivelor de pe cusaturi.Din pajisti florile-au crescut pe ii..." (sursa citata -Matei Stancioiu , Emanoil Copacianu - "Breaza").

Dintre modelele vechi cusute pe ii amintim Roata, Steaua Spic, Bobul de strugure,Unghia gaii,Vita de vie, Floarea de trifoi, Steaua cu 16 Tepi, Floarea de cires, etc.
Dar IA de Breaza are un model aparte. Este vorba de modelul "Creasta cocosului” sau "Creasta de Breaza".
Fiind unul dintre cele mai indragite modele romanesti a devenit un model national regasindu-se in toate zonele tarii, dar originea lui se afla in aceasta zona.
Denumirea ii vine de la planta cu acelasi nume care impodobeste majoritatea gradinilor din zona si care prin forma sa incretita aminteste de creasta semeata a unui cocos.Este un simbol al focului reprezentat prin culori de rosu, galben si portocaliu, fiind asociat cu pasiunea, fertilitatea, norocul si curajul.
 
Din punct de vedere astrologic modelul "Creasta cocosului" corespunde zodiei Leului, simbol solar si reprezinta puterea, forta si victoria.