0
cart-image
Nu ai nici un produs

Traditii,obiceiuri si simboluri crestine

Traditii,obiceiuri si simboluri crestine


Inaltarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, asa cum este cunoscuta in popor, se praznuieste pe data de 14 septembrie si este cea mai veche sarbatoare crestina inchinata lemnului sfant.
La aceasta data sarbatorim doua evenimente importante din istoria lemnului crucii:
- pe de o parte sarbatorim aflarea crucii  de catre Elena, mama imparatului Constantin cel Mare si inaltarea acesteia in fata multimii poporului la data de 14 septembrie 329, de catre episcopul Macarie. "Puterea Lemnului s-a aratat atunci, spre adevarata incredintare a tuturor."
-pe de alta parte sarbatorim readucerea acesteia de la persi, in anul 629, in timpul imparatului Heraclius I, care a depus-o in biserica Mormantului Sfant pentru ca la 14 septembrie 630 sa fie aratata poporului de catre patriarhul Zaharia de Ierusalim.

Traditii si obiceiuri de Ziua Crucii
In traditia populara aceasta zi marcheaza sfarsitul verii si inceputul toamnei.
Acum se incepe culesul viilor si batutul nucilor.
In aceasta zi se tine post negru pentru vindecarea sufletului si trupului si nu se mananca fructe sau legume al caror miez sau forma ne aminteste de forma crucii (nuci, usturoi,prune).
In credinta populara se spune ca de Ziua Crucii se inchide pamantul iar insectele si taratoarele intra in pamant pana la primavara, de Ziua Alexii, cand acesta se deschide iar.
Tot acum se sfintesc busuiocul, maghiranul, menta si cimbrul considerate plante cu puteri magice, miraculoase ferindu-i astfel pe credinciosi de bolile de peste an.

Acatistul Sfintei Cruci a fost alcatuit in secolul al XVIII-lea de catre conducatorul cancelariei domnesti din Tara Romanesca, eruditul Nicolae Velara. Aceasta rugaciune aminteste de Rastignirea lui Hristos, aratarea Crucii pe cer a imparatului Constantin si aflarea lemnului Crucii de catre Sfanta imparateasca Elena, mama acestuia.
Condacul 1
"O, de trei ori fericita si preacinstita Cruce, tie ne inchinam credinciosii si te marim, veselindu-ne de dumnezeiasca ta inaltare.
Ca o pavaza si arma nebiruita, ocroteste si acopera cu darul tau pe cei ce canta:
Bucura-te, cinstita Cruce, pazitoare a crestinilor! 
Icos 1:
Îngerii din cer, în chip nevăzut, înconjoară cu frică Crucea cea de viață purtătoare și, văzând-o că dă credincioșilor acum har de lumină dătător, cu strălucire, se spăimântează și stau zicând către dânsa unele ca acestea:
Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a lumii; Bucură-te, slava Bisericii;
Bucură-te, că izvorăști tămăduiri cu îndestulare;
Bucură-te, că luminezi marginile lumii;
Bucură-te, lemn de viață mirositor și vistieria minunilor;
Bucură-te, preafericită și de daruri dătătoare;
Bucură-te, că ești dumnezeiesc așternut picioarelor;
Bucură-te, că te-ai așezat spre închinarea tuturor;
Bucură-te, pahar plin de curată băutură;
Bucură-te, luminător al strălucirii celei de sus;
Bucură-te, prin care se binecuvintează zidirea;
Bucură-te, prin care este închinat Ziditorul;
Bucură-te, Cinstită Cruce, păzitoare a creștinilor!"...
 
Simboluri crestine
Pristolnicul este un obiect de cult confectionat din lemn sau piatra si care se foloseste la imprimarea prescurilor cu initialele chirilice ale lui Iisus Hristos IC XC NI KA si inseamna "Iisus Hristos, biruieste!".